Veteranbiler, strandingshistorier og gamle huse

Lørdag den 1. juni var Kgl. Dansk Automobil Klub Classic og Bevaringsforeningen på en fælles tur til Husby Klit og Stadil Kirke. Vi mødtes klokken 10.00 på havnen, hvor KDAK Classic havde linet de fine og velpudsede biler op. Køretøjerne spændte fra Citroen 2CV over Jeep, bedstefar-Volvo og fuldblods sportsvogne til Rolls Royce, og der var således mulighed for at finde passende kørelejlighed efter humør, temperament og honnette ambitioner.

Efter en halv times sparken dæk og almindelig beundring af mekanik, former, lak og krom kørte vi i passende tempo vestpå og op langs kysten til Husby Klit, hvor vi blev modtaget af Viggo Bertelsen på Bækbygård. Inden vi gik indenfor fortalte Søren Damgaard Jensen fra Bevaringsforeningen om de smukke klitgårdes oprindelse og byggeskik, efterfulgt af Gorm Albrechtsen fra KDAK Classic, der opridsede bilens fascinerende udvikling.

Indenfor blev vi bænket omkring Viggo Berthelsens langborde, og efter en sandwich og en øl fortalte han over en kop kaffe om sit oplevelsesrige liv som strandfoged og gåse-fodermester. Det er ikke småting, der driver i land på Bækby Strand, hvor bølgerne, blandt de mere muntre strandinger,  bringer såvel spotssko som røget laks og grønne pærer i land. Vi kunne sådan set være blevet hele eftermiddagen i Viggos hyggelige selskab, hvis vi ikke havde et punkt mere på programmet, nemlig Stadil Kirke.

I Stadil blev vi modtaget af Dagbladets tidligere redaktør, Kristian Sand, der er født i Stadil og i øjeblikket arbejder på en bog om området. Stadil kirke er smukt beliggende ned til Stadil fjord, og er et fornemt eksempel på en vestjysk kvaderstenskirke fra tiden omkring 1200. Kirken består af romansk kor og skib, der er opført af smukke granitkvadre. Den oprindelige døråbning i skibets nordmur er endnu i brug, og den indvendige dør er formentlig en af Danmarks ældste kirkedøre. Stadil kirkes indre er udstyret med et rigt træinventar fra Renæssancen. I den overdådige altertavles midterfelt er indsat en stor sjældenhed, nemlig en forgyldt alterbordsforside fra begyndelsen af 1200-tallet, som kun findes tilsvarende i Sahl Kirke.

Efter besøget i kirken gik turen atter til Ringkøbing, hvor bilerne igen blev linet op på havnen, mens chauffører og passager afsluttede en hyggelig og lærerig udflugt på Peking Restaurant, der hverken er gammel eller har kulturhistorisk interesse, men til gengæld byder på velskænkede fadøl med udsigt over havnen.

Stor tak til veteranbilejerne fra KDAK Classic for et godt samarbejde og en herlig køretur med benzinduft, frisk vind i håret og spindende, hakkende og brølende motorer.

Læs mere om KDAK Classic her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.