Opførelsesår: 1910
Bevaringsværdi: 5 (Burde være højere)
Husets historie:
Af Henning Brems-Therkelsen, barnebarn af Niels Poulsen
Huset er opført omkring 1910 af Niels Poulsen, der var direktør for A/S Ringkjøbing Kalksandstensfabrik, for at vise hvad man kunne gøre med kalksandsten.
Navnet ”Toga” er fremkommet på forslag fra min bedstefars storebror, Poul. Min mor fortalte, at årsagen, til at huset skulle hedde Toga, var at hendes onkel havde forklaret, at en toga var en romersk kappe til beskyttelse mod vejrlig, og sådan mente han også, at villaen skulle være til beskyttelse for familien. Dette er blevet fortalt af min moder Ellen Poulsen, der samtidig fortæller, at min bedstefar i forbindelse med byggeriet havde kasseret nogle gulvplanker i pitch pine, fordi kvaliteten var for dårlig, og efterfølgende opdagede, at hans svoger, murermester Christian Højbjerg i Hee, også havde gjort det, hvilket indikerer, at sælgeren åbenbart havde prøvet at afsætte dem der.
Dette fortæller vel i grunden om den håndværksmæssige indstilling, der dengang ofte var et adelsmærke, og hvor min bedstefar samt svogeren har været på linje.
Toga set fra haven
På billedet ses en udbygning til venstre ud mod Kongshøjvej. Denne del, der var tjenestepigens kammer, blev nedrevet i forbindelse med vejudvidelse.
På dette billede, fotograferet fra Kongshøjvejsiden, ses min mors storebror, Ole, og i baggrunden tilbygningen, der senere blev nedrevet
Min mor fortæller ligeledes, at der dengang ikke var en kælder med nedgang udefra. Der var i forbindelse med køkkenet en lille viktualiekælder, og centralvarmen blev forsynet med varmt vand fra komfuret i køkkenet, der havde gaslys.
Min mor, der i dag (2012) er 98, er det første barn, der er født i ”Villa Toga”, og hun fortæller, at man dengang blot kaldte adressen for ”Villa Toga”.
På dette udsnit fra kirkebogen ses, at der blot står ”Villa Toga” Herningvej som adresse
Det er sparsomt, hvad jeg har liggende af fotos, men i 2007 på en slægtsrejse til Montana affotograferede jeg bl.a. dette billede fra et familiealbum derovre. Et foto ingen her i Danmark har. Fotoet bevidner, at der oprindelig slet ikke har været kælder og kældernedgang , som det ellers ser ud til i dag. Teksten under billedet refererer til min mor og hendes storesøster.
Billede fra familiealbum
Billedet med hesten forspændt jumben er fotograferet uden for ”Villa Toga”, en aldersdatering kan jeg ikke give, men da de tre personer i jumben er min mor og hendes to ældre søskende, så må det være fra omkring ca. 1915.
Toga set fra Herningvej
Det sidste billede på siden er min Mormor, Johanne Marie, og hendes to døtre. Den yngste er min mor, Anna, og den anden er hendes storesøster, Ellen.
Loggiaen mod syd
—
Læs mere om Niels Poulsen her: Niels Poulsen – murer og iværksætter
Billeder: