Bevaringsprisen 2006

For 2006 blev der ikke uddelt en bevaringspris på landet, men derimod to i byen.

De to priser tilfaldt to meget forskellige huse, der på hver sin måde illustrerer, hvor vigtigt det er at gøre tingene ordentligt, når man sætter et gammelt, bevaringsværdigt hus i stand.

Den ene pris tilfaldt ejendommen Nørregade 12, som er sat i stand af murermester Klaus Mastrup, og ejes af Luise Kjærgaard.

Huset er et godt eksempel på et lille beskedent byhus, der ikke er specielt iøjnefaldende, men som smukt føjer sig ind i helheden og udgør de hyggelige rammer for en velindrettet bolig.

pris2006-1

Blandt de indsendte begrundelser for at foreslå huset blev nævnt:

– Godt, gennemgribende arbejde med et godt resultat, der pynter på gaden.

Prisen blev overrakt til Luise Kjærgaard, der har planer om at anlægge gården med traditionel belægning og istandsætte det lille udhus, der stadig trænger til en kærlig hånd.

Den anden pris tilfaldt Hinges Hus, Torvegade 4, også kaldet Lille Rosenborg. Det er, i modsætning til Nørregade 12, et iøjnefaldende hus, der markerer sig stærkt i bybilledet i en fantasifuld nyrenæssance, men alligevel falder forbavsende godt ind i bybilledet.

Huset er sat i stand af Jeanne og Christian Hinge, og det er et godt eksempel på at en gammel bygning kan være en inspirerende og spændende ramme for en moderne butik og samtidigt være med til at berige bybilledet.

Fristelsen til bulldozerløsningen har desværre vist sig at være stor, men sammen med Nørregade 12 har vi to gode eksempler på at resultatet bliver langt mere inspirerende, når man kan se mulighederne i et bevaringsværdigt hus.

Blandt de indsendte begrundelser for at foreslå huset blev nævnt:

– Efter en omfattende restaurering er husets sjæl bevaret.
– Man har lavet butik i bygningen uden at ødelægge den indvendigt. Man føler, man går ind i en bygning som stadig er gammel og alligevel moderne.

Prisen blev overrakt til Christian Hinge.

pris2006-3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.