Bevaringsprisen 2005

I byen blev der uddelt to bevaringspriser.

Den første gik til ejendommen Fjord Allé 1, som ejes af Anni Faurholdt Lauridsen og Henrik Sander Nielsen.

Huset blev bygget i 1911 til bogholder Mikkelsen, der senere blev bankdirektør. Mikkelsen ville have et hus med udhæng, men murermesteren ville hellere bygge et hus med muret gesims i stil med Plesners huse. Det illustrerer at det var perioden, hvor man var ved at forlade stilforvirringen, og søgte tilbage i den danske byggetradition.

Stilforvirring eller ej, så er det et usædvanlig flot eksempel på renovering af et forsømt hus.

Prisen blev overrakt til Anni Faurholdt Lauridsen.

 

Den anden pris gik til den gamle sparekasse, Plesners Hus i Østergade, som ejes af Ringkjøbing Bank.

Huset er fra 1912, og et eksempel på Plesner, når han er bedst, men det er også et eksempel på samspillet mellem et bevaringsværdigt hus og en effektiv og moderne virksomhed, der ikke føler det som en hindring at indrette sig på husets betingelser.

Prisen blev overrakt til bankdirektør Preben Knudsgaard.

 

Bevaringsprisen på landet gik til stuehuset på ejendommen Ågård, Muldbjerg Byvej 12, som ejes af Ingrid og Peder Haubjerg.

Stuehuset er tegnet af Ulrik Plesner i 1912, og det er nænsomt restaureret med stor sans for de oprindelige kvaliteter. Der er kommet nye kittede trævinduer i huset, og dørene er lavet som tro kopier af de gamle, som for øvrigt er næsten mage til dørene i Priorgården, som også blev opført i 1913.

Huset er ikke prangende, men det er kvalitet hele vejen igennem, og så ligger det med en dejlig have ned mod Hover Å. Det er drømmen om det lille hus på landet, og et rigtigt fint eksempel, hvordan man skal behandle et bevaringsværdigt hus.

Prisen blev overrakt til Ingrid og Peder Haubjerg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.