Dyrlægeboligen i Tim

Af Henning Brems-Therkelsen – barnebarn af Niels Poulsen

Niels Poulsen, Tim St. tlf. 14, står der på et håndkoloreret postkort af huset på hovedgaden, der siden 1916 er kendt som Dyrlægeboligen.

Det var Niels Poulsen, der ses på billedet sammen med sin hustru Marie Johanne, der byggede huset i 1907 efter at have fået skøde på grunden i 1905. Af skødet, der er i familien eje, fremgår det, at prisen for de 2 parceller var 1500 kr., og stempelmærket kostede 10 kr. Vel egentlig den gang en høj pris.

skoede

Huset blev bygget som privatbolig, og med en ornamentering der leder tanken hen på I.C.Christensens hus i Hee, der er bygget af Niels Poulsens svoger Niels Kristian Højbjerg.
Stilen, med relationer i Holstensk byggeri, er de uden tvivl begge blevet inspireret af fra deres tid som naver i Tyskland.

Postkortet, der er det ældst kendte billede af dyrlægeboligen, kan dateres til mellem 1907 og 1910. Idet Niels Poulsen bliver gift 7/9 1907 og flytter fra Tim til Ringkjøbing omkring 1910 efter han i 1909 bliver direktør for A/S Ringkjøbing Kalksandstensfabrik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På et nutidigt billede, fotograferet fra omtrent samme vinkel i 2007 ses, at huset er blevet bygget større mod vest, end det oprindelige har været. Hvornår og af hvem vides ikke. Men stilen med ornamenteringen er den samme. Skorstenen og spirene på gavlene er der dog ikke mere. Vi ved også at huset tidligere er blevet ombygget, og i bogen Tim By og Sogn 1901-2001 ses et billede fotograferet fra vest, og Ole Kjærgaard, der er født og opvokset på Søndergaard i Tim, husker fra sin barndom bygningens udseende sådan, som den er afbildet i bogen.

Læs mere her: Niels Poulsen – murer og iværksætter