Smakker

Ringkøbing-Skjern  kommunes borgmester har en milevid udsigt over Ringkøbing Fjord fra sit kontor på rådhuset. Han kan også se noget andet – nemlig et spændende afsnit af  den store Ringkøbing Fjords kulturhistorie.

En smakkejolle stagvender i bormesterhavnen neden for rådhuset

Lige udenfor hans vinduer ligger en perlerække af smakker, den lille sejlbåd, der før i tiden var det vigtigste transportmiddel på fjorden.

En smakke er en lille sejlbåd med sprydstage i stedet for bom. Overalt i danske farvande brugte man før i tiden de små smakker til fiskeri og transport. Fælles for bådene var det firkantede storsejl, der holdes oppe af en sprydstage, der står skråt ud fra foden af masten til det øverste, bageste hjørne af storsejlet. Udover storsejlet havde smakkerne fok, klyver og topsejl. De større smakker kunne have to eller tre master.

Smakkernes form er forskellige –  tilpasset det farvande de sejlede i. I Ringkøbing Fjord var smakkerne brede og flade i bunden, så de kunne sejle på de store lavvandede dele af fjorden.

I første halvdel af 1900tallet fik mange smakker motor, og efter anden verdenskrig blev de træbyggede smakker afløst af industrielt fremstillede glasfiberjoller.

I 1980erne målte bådebygger Olaf Martinsen nogle af de få bevarede smakkejoller op – og samtidig fik han interesseret en flok  mænd og drenge i at bygge kopier af den gamle bådtype.

En smakke stagvender i frisk vind lige udenfor bormesterens vinduer.

Resultatet blev 14 smakker klinkbygget af de originale materialer ”lærk på eg” med rundholter af gran. De oprindelige garvede rødbrune bomuldssejl blev dog af praktiske grunde erstattet af kunststof, der ligner.

I snart 20 år har selvbyggerne sejlet på Ringkøbing Fjord og taget smakkerne på traileren til sejladser sammen med andre farvandes smakker i Limfjorden, i det sydfynske øhav og i Isefjorden.

I sommerhalvåret sejles der på fjorden torsdag aften og ellers, når vejr og vind er til det.

Et par af Ringkøbing smakkerne på en lænser med alle sejl sat.

Når der ikke sejles, ligger smakkerne ud for borgmesterens vinduer og pynter i den lille  ”Borgmesterhavn” syd for rådhuset – også til glæde for de borgere og turister, der tager en pause i havnens lille hyggehjørne.

3 thoughts on “Smakker

 1. admin Forfatter

  Hej Erland. Du får nok ikke et svar her, da læserne primært interesserer sig for bygninger, men henvend dig hellere til Ringkøbing Smakkelaug.

  Svar
  1. Andreas Exner

   Jeg så lige din annonce på “nettet”, hvor du skrev, at du har en smakke til salg. Har du stadig det??
   Hilsen Andreas Exner tlf 26295622

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.