Lyngvig Fyr

Holmslands Klits vartegn i over 100 år

Lyngvig Fyr er bygget i 1905-06 på en 17 m høj klit og er dermed det højest beliggende fyrtårn i Danmark. Det smukke, hvidkalkede tårn er 36 m højt. I dets indre fører en vindeltrappe med 149 trin fører op til platformen ved fyrets linse, hvorfra der er en enestående udsigt over hav og fjord og over det ca. 300 ha. fredede klitlandskab, der omgiver fyret og den tilhørende fyrmesterbolig.

Lyngvig Fyr var oprindeligt udstyret med en roterende linse, der hvert 5. sekund udsendte en hvid lyskegle, der i klart vejr kunne ses op til 50 km væk. De første mange år blev linsen trukket af et nøjagtigt urværk, hvis lod bevægede sig hele vejen ned gennem tårnets midte. Urværket skulle trækkes op med håndkraft ca. hver 4. time. Fra 1955 blev linsen drevet med elmotorer.

I mange år fejede fyrets roterende lyskegle hen over landskabet, men linserne kørte på et leje af kviksølv, og det kunne man ikke have. Godt nok havde der ikke være udslip i over hundrede år, men fyret skulle have en ny, energivenlig lanterne med et blåkoldt LED-lys, der ikke roterede, men blinkede. Det blev folk i området naturligvis kede af, og der rejste sig en massiv modstand, der førte til dannelsen af en støtteforening, og nu er det gamle, fejende lys tilbage. For der blev heldigvis lyttet fra myndighedernes side.

Man kan sige, at LED-lyset var en lille ændring, men den havde stor betydning for oplevelsen af nattehimlen i hele området, og ved at tage lidt hensyn og tænke sig om, fandt man en tidssvarende løsning, der respekterer fyret, traditionen og omgivelserne.

 

Det tunge lod fra urværket hang ned gennem tårnet omgivet af vindeltrappen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.